20 Oktober 2011

SENYUM

SEBAB-SEBAB SESEORANG ITU MENDAPAT HIDAYAH

Assalamualaikum
Apa khabar semua sahabat-sahabat, sihat tak hari ini? harap-harap semua sihat-sihat saja. Hari ini kita akan berkongsi dengan semua orang apa yang menyebabkan seseorang itu mendapat hidayah daripada Allah S.W.T. artikal nie saya copy paste dari sahabat kita di 'facebook'. So, harap ianya bergunalah kepada kita semua ya..

Seperti yang kita ketahui Hidayah itu milik Allah S.W.T. Dia yang berhak untuk memberi hidayah kepada hambanya dan tidak ada seseorang pun yang berhak dan mempertikaikannya mahupun dia Malaikat... Allah S.W.T. mempunyai kuasa untuk memberi atau menarik hidayah daripada seseorang itu.
Walau bagaimanapun untuk mendapat hidayah ada bermacam-macam sebab atau ada berbagai-bagai cara yang di antara satu sama lain tidak sama. Di antara sebab seseorang itu mendapat hidayah adalah seperti berikut:

1.  Dia lahir di dalam keluarga yang beragama, maka dia mendapat didikan secara langsung dan praktikal daripada suasana keluarga. Orang ini agak bernasib baik.

2.   Dia yang lahir-lahir sahaja Allah telah bekalkan kesedaran dan petunjuk. Dari kecil lagi sudah suka kepada kebaikan dan kebenaran. Dia terus mencari dan mengamalkan. Orang sepeti ini amat sedikit. Ini adalah pemberian Allah secara wahbiah (secara anugerah).

3.  Orang yang di dalam perjalanan hidupnya terjumpa golongan atau kelompok yang beragama Islam dan mengamalkan syariat. Manakala dilihat kehidupan mereka begitu baik dan bahagia lantas mengikut golongan itu.

4. Orang yang sentiasa mencari-cari kebenaran, mereka sentiasa membaca, mengkaji, memperbandingkan serta melihat-lihat berbagai golongan dari berbagai-bagai agama dan ideology serta bergaul dengan golongan-golongan itu, maka akhirnya mereka bertemu dengan kebenaran.

5.  Orang yang mendapat pendidikan Islam, mendengar ceramah agama, ikut kursus agama, menghadiri majlis-majlis agama, maka dia mendapat petunjuk dari mengaji dan mendengar itu.

6.  Orang yang diuji oleh Allah, mungkin selepas kaya jatuh miskin, atau mendapat sakit teruk, atau ditimpa bencana alam dan lain-lain lagi maka di situ dia sedar dan insaf. Lantaran itu dia mendekatkan dirinya kepada Allah SWT.

7.  Orang yang mendapat kebenaran, kerana Allah mengizinkannya mengalami alam kerohanian seperti melihat di dalam mimpi Alam Barzakh, melihat orang kena azab atau dia sendiri yang kena azab atau melihat gambaran Qiamat atau Allah perlihatkan kepadanya pokok sujud, pokok bertasbih dan lain-lain kejadian yang ajaib. Selepas itu dia pun kembali kepada kebenaran.

8.  Orang yang sedar setelah melihat ada golongan atau keluarga yang kehidupan dunianya begitu hebat, rumah besar, kaya raya, kenderaan mewah, harta banyak tetapi kehidupan keluarga itu sentiasa porak peranda, krisis sering berlaku, berkasih sayang dan ukhwah tidak ada, masing-masing membawa haluan sendiri maka dari peristiwa itu dia sedar dan dia insaf bahawa kemewahan hidup tidak menjamin kebhagiaan di dunia apatah lagi di Akhirat kelak.

9.  Orang yang sentiasa mengalami kehidupan mewah, serba ada, apa yang hendak semua dapat, pangkat ada, duit banyak, namun kebahagiaan tidak dirasai, kehidupan keluarga porak peranda lantas dia insaf dan sedar dan akhirnya mencari jalan kebenaran.

10.  Orang yang dapat petunjuk kerana ada orang yang soleh atau orang yang bertaqwa mendoakannya, lantas doa itu dikabulkan oleh Allah, maka Islamlah dia sepertimana Sayidina Umar Al Khattab dapat petunjuk kerana doa Rasulullah SAW.
Inilah sebahagian daripada sebab-sebab seseorang tiu mendapat hidayah Allah S.W.T.. Namun begitu ada banyak lagi sebab-sebabnya yang boleh kita ketahui, namun dek kerana ilmu dan pengetahuan Ana tak banyak dan terhad maka itu saja yang Ana dapat selitkan pada entry kali ini. Ana mohon maaf jikalau ada kekurangan dalam penulisan Ana, yang baik itu datangnya dari Allah S.W.T. dan yang buruk itu dari diri Ana sendiri.. Wassalam — with nur sin and nur ain.

2 Komen:

  1. assalamaikum...pakjoe dtg rehat sini dulu lepas nie nk p london lak hahahah

    BalasPadam
  2. @cerita best Assalam, nak buat apa pi sana?... huhuhu

    BalasPadam