11 Februari 2012

SENYUM

Romantik Gaya Saidina Umar Al Khattab


Assalamualaikum semua para sahabat-sahabatku serta para pembaca semua... Kali ini admin akan berkongsi tentang Saidina Umar  yang romantik. Bagi pasangan yang dah berkahwin pastinya akan melihat si isteri yang membebel apabila ada masalah atau sesuatu yang dia tak puashati, bukan ?. Biasalah tu, sudah menjadi lumrah alam. Tapi ada juga si suami yang tak suka sangat isteri dia tu kuat membebel macam kisah yang akan di ceritakan di bawah nanti. Perempuan yang kuat membebel nie biasanya untuk luahkan segala perasaan dan melempias semua kepenatannya. Betulkah tu ? itu admin pun tak tahu sangat, cuba tanya dekat para perempuan. Mungkin mereka boleh beritahu sendiri... Oklah nak cakap panjang-panjang pun tak bagus juga nanti lari pula dari tajuk kita nie... 

Para suami sekalian, mungkin kisah di bawah nie akan memberi sedikit panduan dan motivasi kepada anda semua... Selamat membaca... hehehe

Pada zaman pemerintahan Saidina Umar Al-Khattab R.A, terdapat sepasang suami isteri yang selalu bertengkar dan bergaduh. Si isteri tidak henti-henti membebel. Sedang memasak pun dia membebel, sedang membasuh pun dia membebel, sedang tidur pun kalau boleh dia nak juga membebel. Si suami tidak tahan dengan perangai isterinya yang sangat suka membebel. Dia pun memarahi isterinya kerana ‘kuat’ membebel. Sehingga lama kelamaan si suami merasakan yang isterinya memang seorang ‘kaki bebel’. Memandangkan keadaan rumahtangganya semakin parah, si suami sudah tidak tahan dengan perangai isterinya, dia-pun mengambil inisiatif untuk pergi berjumpa dengan Saidina Umar untuk mengadu kelakuan isterinya.

Sebaik sahaja tiba di rumah Saidina Umar, si suami terdengar isteri Saidina Umar sedang membebel di dalam rumah. Tetapi tidak terdengar pula suara Saidina Umar membalas. Mendapati isteri Saidina Umar pun begitu, si suami tidak jadi hendak mengadukan hal isterinya. Menurutnya, “Kalau isteri Khalifah pun begitu, apatah lagi isteriku”.

Ketika dia berpaling hendak pergi, tiba-tiba Saidina Umar memanggilnya dan bertanya, “Apa hajat kamu datang ke mari?”

Si suami tadi menjawab, “Aku sebenarnya datang hendak mengadu hal isteri aku yang kuat membebel, tetapi aku lihat isterimu pun berkelakuan demikian terhadapmu”.

Saidina Umar tersenyum lalu berkata, “Apa salahnya aku membiarkan isteriku berleter. Bukankah dia yang menjaga aku, anak-anakku dan rumah tangga. Apalah halnya jika dia sekadar membebel kepadaku”.

Itulah cara Sayidina Umar menghargai layanan dan khidmat bakti isterinya yang begitu setia setelah sekian lama bersusah payah menguruskan rumah tangga. Diam Umar adalah diam tanda sayang, paling-paling Umar hanya tersenyum mendengar bebelan isterinya itu. Itulah romantik cara Saidina Umar. Dibiarkannya isterinya membebel untuk meluahkan perasaannya. Bebelan isterinya juga adalah bebelan sayang, bebelan tanggungjawab dan keprihatinan, bukannya marah-marah yang menjatuhkan maruah dan tidak sampai ke tahap menderhaka kepada suami.

0 Komen:

Catat Ulasan